Mike Kraan

ONDERNEEM

EERLIJK

AMBACHTELIJK

VERS

En nu voor het echie

Het juiste vak kiezen, dat was een flinke puzzel voor Mike Kraan (24). Maar alles kwam goed: in de vleessector voelt hij zich senang. En hij gaat recht op zijn doel af

Op de middelbare school koos hij de richting handel en administratie en vervolgens de auto-opleiding IVA Business School in Driebergen. Dat was geen succes. ,,Ik heb niks met auto’s en al helemaal niet met het uit elkaar halen ervan.” Mike Kraan (24) deed daarna diverse handelscursussen bij het LOI en NCOI. Tot zijn vader vijf jaar geleden vroeg wat hij nou eigenlijk wilde. Tja, eigenlijk had hij geen idee. “Toen ben ik gaan werken voor Beef Exclusief. En ik ga met zóveel plezier naar mijn werk, dat ik wel denk dat ik op de goede plek zit!”

Overname

Beef Exclusief is een grote online slager voor exclusief vlees en barbecues, met een showroom. Mike pakt elke dag flink door en kijkt intussen naar de toekomst. “De handelscursussen die ik heb gedaan, zijn nuttig, en omdat ik van jongs af heb meegelopen in het bedrijf van mijn vader, Kraan Vlees-Service, kan ik alles over vlees vertellen. Maar dan mis je nog wel wat. Daarom ben ik de Ondernemersacademie Food gaan doen om meer te weten te komen over de bedrijfsmatige kant. Mijn vader is sinds vorig jaar mededirecteur van Beef Exclusief en op een gegeven moment wil ik zijn aandeel overnemen.”

Sparren

Hij is enthousiast. “Heel interessant wat je leert bij de Ondernemersacademie Food en ik hoor van hen dat ik eigenlijk al wel ver ben. De opleiding is echt iets voor mensen die meer verantwoordelijkheden op zich willen nemen. Je kunt fijn sparren met vakspecialisten en je gaat meer voor alles openstaan. En dan de financiën; dat is natuurlijk een heel belangrijk onderdeel. Van inkoop en vlees heb ik wel verstand, maar ik moet meer leren over financiën in relatie tot de bedrijfsovername. Deze week ga ik overleggen met welke coach ik ga sparren.”

Rondsnuffelen

Mike heeft veel bewondering voor de gastsprekers. “Echt knap hoe sommige mensen van niets iets maken. Helaas heb ik maar één bedrijfsbezoek gedaan. Ik had geen tijd, omdat het heel druk is bij Beef Exclusief, nog drukker vanwege de corona. Het bedrijfsbezoek was bij een meester-slager en het was erg leerzaam om achter de schermen te kunnen kijken, in hun eigen productiehal.”

Of hij daar nog ideeën opdeed voor Beef Exclusief? “Ja, het was echt een belevingscentrum, met een routing waar je overal even kon rondsnuffelen. Misschien moeten we daar eens gaan kijken met ons bedrijf. Heel inspirerend.” Inspiratie krijgt hij ook van de andere leerlingen. “Zoals van Nikki die zich met haar bedrijf helemaal op beleving richt. Daar heb ik veel respect voor.”

One of the guys

En hoe ziet Beef Exclusief er over vijf jaar uit? “Kan ik moeilijk zeggen. Ik hoop dat ik dan met mijn vader in gesprek ben om een gegeven moment zijn aandelen over te nemen. Verder komt er dit jaar een nieuwe showroom en die is tien keer zo groot als de oude. Staat ook in Waddinxveen. We willen nog meer beleving creëren. Vuurtje, biertje en wijntje bij het exclusieve vlees. En wat betreft mijn rol in de toekomst: ik wil wel graag one of the guys blijven, maar je ontkomt er natuurlijk niet aan dat je ook andere taken krijgt als mede-eigenaar.”

Durf jij het aan?

Herken je jezelf hierin en durf je het aan om je droom te volgen? Heb je werkervaring? In de foodbranche of als zij-instromer? Dan is het foodondernemerschap misschien wel iets voor jou. Op de Ondernemersacademie Food leer je alle vaardigheden en competenties die je daarvoor nodig hebt.

Het achterlaten van je gegevens betekent geen definitieve inschrijving. We zullen altijd eerst telefonisch contact met je opnemen. Ook als je nog aanvullende vragen hebt kan je hieronder je gegevens achterlaten.

Meer informatie?

Wil jij ook weten hoe jij de switch naar foodondernemer kunt maken?

De opleiding start september. Nog slechts een paar plekken beschikbaar.