Passie voor veelzijdig vleesvak

In zijn vaders voetsporen treden als slager? Dat lag niet direct voor de hand bij Paul Klement. Hij studeerde ondernemerschap & management en commerciële economie, want zijn vader raadde hem af om in de slagerij te gaan werken. “Vanwege de lange dagen en het harde werken.” Om eens goed na te denken wat hij nu eigenlijk wilde, ging Paul een reis maken. Maar diep in zijn hart was het hem al duidelijk: de passie voor vlees, koken, samenwerken én ondernemen zit hem in de genen. Dat ontdekte hij geleidelijk aan al toen hij tijdens zijn vrije dagen, in vakanties en elke zaterdag zijn handen uit de mouwen stak in zijn vaders slagerij. “Daardoor raakte ik al vroeg erg betrokken bij de zaak. En na mijn studie zag ik, samen met mijn vader, genoeg punten om de zaak sterker te maken.” Van het een kwam het ander: Paul volgde zijn hart en trad toe tot de zaak.

Veelzijdige versspeciaalzaak

Behalve het ondernemerschap spreekt ook de veelzijdigheid van de slagerij hem erg aan. “In de worstenmakerij van beide slagerijen – inmiddels zijn er namelijk twee slagerijen – zijn drie worstmakers elke dag bezig om onze specialiteiten te bereiden. Dat zijn onze vleeswaren, leverworst, bloedworst en diverse soorten droge metworst, borrelsnacks en nog veel meer. We zijn volledig gecertificeerd, wat wil zeggen dat we álles zelf maken.”

Behalve een worstenmakerij is er ook een cateringafdeling, waar allerlei specialiteiten worden gemaakt. “Mijn passie ligt in het culinaire. Ik hou erg van koken van maaltijden en zorgen voor de catering.” Het bedrijf is dus meer dan een slagerij alleen, het is een versspeciaalzaak met de bijbehorende veelzijdigheid. “Elke dag is anders.”

Ook de verzorging van de vitrine en toonbank schenkt hem voldoening. Tiptop in orde, en rijkelijk gevuld met legio specialiteiten. Meer dan genoeg te doen dus. En dat is precies wat Paul wil. Altijd op zoek naar verbetering, verandering en innovatie. “Stilstaan is geen optie. Je moet altijd een paar stappen voor blijven.” Zo is hij al drie jaar bezig met het Beter Leven-concept, als eerste slagerij in Nederland. “Een eerlijk en goed stuk vlees met een eerlijk verhaal, tegen een eerlijke prijs. Ons varkensvlees komt van 1-ster Wroetvarken, onze kip van 1-ster Boerderijkip en ons rundvlees van 2-ster Brabants Rundvlees.”

Transparant naar de klant

Door het kwalitatief hoogwaardige vlees en de uitgebreide service onderscheidt de slagerij zich van de supermarkt. “Veel ouders werken allebei en daardoor is er vaak te weinig tijd om naar een speciaalzaak te gaan. Jammer, want de slager biedt specialiteiten en unieke producten die niet te krijgen zijn in de supermarkt. Kijk maar naar onze volledige ambachtelijke productie.” Maar er is meer: in de slagerij liggen eerlijke en verse producten met zo min mogelijk conserveringsmiddelen. Geen waterig gehakt, maar lekker stevig. En dat niet alleen: de klant wil weten waar het vlees vandaan komt en hoe het dier heeft geleefd. Dat vindt Paul volkomen terecht. Hij gaat zelfs nog verder en bezoekt de boerderijen waar het vlees vandaan komt. “Pas dan kun je de klant goed uitleggen waarom ons vlees anders is. We denken er nu over na om klanten die dat willen, mee te nemen naar deze boerderijen. Transparantie naar de klant is cruciaal. Bovendien vind ik het contact met de klant ook heel belangrijk.”

Succesvolle switch

Omdat het bedrijf van Paul groot is, lopen er verschillende slagers rond voor het snijwerk en voor adviezen naar de consument. Daardoor kan Paul zich concentreren op management, koken en catering. Met veel succes, want tijdens grootschalige caterings en barbecues komen er steevast veel bezoekers langs om hem te complimenteren. “Ze vinden het vlees lekker en de service goed. Fijn om te horen! Ik ben heel blij dat ik deze carrièrestap heb gezet. Ik ben er trots op – ook op mijn vader – het geeft me veel voldoening en ik heb veel contacten. Met het team en met de klanten. Er komt van alles kijken bij het voeren van een ambachtelijk bedrijf.”

Zelf heeft hij dus een switch gemaakt. “Maar je moet alleen veranderen als je dat zelf wilt, en als je ervoor wilt gaan. Het moet echt uit jezelf komen. Diegenen die het roer gaan omgooien, wens ik veel succes toe. Ik hoop dat ze hun vakkennis met elkaar delen en van elkaar leren. Dat komt het allemaal wel goed!”