Rick Kraan

ONDERNEEM

EERLIJK

AMBACHTELIJK

VERS

Niet meer dat jochie dat meehelpt

De appel valt niet ver van de boom: Rick Kraan (24) werkt al jaren in het vleesbedrijf van zijn vader, ook al heeft hij een heel andere opleiding gedaan. Geen auto’s, maar vlees.

Eerst deed hij de auto-opleiding IVA Business School in Driebergen, maar het bedrijf van zijn vader trok hem veel meer: Kraan Vlees-Service in Overvecht. Een groothandel voor horeca, een echt familiebedrijf. ,,Ik heb iets met vlees, mooi om mee te werken. Ik ga elke dag met vreugde naar mijn werk.” Rick is productiemedewerker, houdt de voorraad inkomende goederen bij en springt overal bij waar nodig. Helpen 1000 hertenbiefstukken snijden? Rick draait er zijn hand niet voor om, maar hij wil méér. ,,Ik wil het bedrijf gaan runnen.”

Erg leerzaam

Dus toen Rick de kans kreeg om de opleiding van de Ondernemersacademie Food te doen, greep hij die met beide handen aan. “Ik kan nog mijn hele leven werken en ik word er niet dommer van. Integendeel, het is zelfs erg leerzaam, want je gaat bij bedrijven op bezoek en die bezoeken zijn heel afwisselend. Alle aspecten van een bedrijf komen aan bod, zoals administratie en sociale media. Gelukkig blijkt onze website behoorlijk goed te zijn. Maar jammer genoeg zijn de bedrijfsbezoeken nu online vanwege de coronamaatregelen.” Zo ging hij virtueel naar Johan van Maanen van de gelijknamige bakkerijketen en bezocht de Rabobank over bedrijfsovernames. “Heel interessant, want ik wil te zijner tijd natuurlijk het bedrijf overnemen van mijn vader. Daar komt heel wat bij kijken.”

Jong bloed

Hoe zit het eigenlijk met Ricks specifieke situatie? “We hebben nogal wat werknemers tussen de 45 en 55 jaar die al 30 jaar in het vak zitten en niet graag meer willen veranderen. En we hebben een bedrijfsleider van 63 jaar. Nu is er nog niemand die hem kan vervangen, maar dat moet wel een keer gebeuren. We hebben jong bloed nodig, iemand met passie. Wel pas ná de coronacrisis, hoor. Johan van Maanen had nuttige tips voor zulke kwesties. Hij was ook jong toen hij het overnam en hij tilde zijn bedrijf naar een hoger niveau.”

Leiderschap

Hoe Rick zijn toekomst over vijf jaar ziet? “Als mede-eigenaar naast mijn vader. Dan ben ik niet meer dat jochie dat meehelpt. Het scheelt ook dat ik dan bijna dertig ben. En het leiderschap, dat leer ik bij de Ondernemersacademie Food.” Een aanrader dus, de opleiding? “Ja, de bedrijfsbezoeken vind ik het allerinteressantst en je hoeft gelukkig niet eindeloos met je neus in de boeken te zitten. Ik leer toch het liefst in de praktijk en door naar bedrijven te gaan. En verder vind ik het contact met de andere leerlingen ook prettig en hun verhalen zijn leerzaam. Ik hou zeker contact met ze.”

Cijfertjes

Momenteel is Rick vanuit de Ondernemersacademie Food bezig met een ondernemersplan om het bedrijf over te nemen. “In maart moet het klaar zijn. Ik ben nu bezig om erachter te komen wat ik precies wil. Ik ben nog iets minder bezig met de cijfertjes. Komt nog.” En afgelopen 1 juli fuseerde het bedrijf met de onlineslager Beef Exclusief. “Daar werkt mijn tweelingbroer. Zou mooi zijn als we het later samen kunnen overnemen.”

Durf jij het aan?

Herken je jezelf hierin en durf je het aan om je droom te volgen? Heb je werkervaring? In de foodbranche of als zij-instromer? Dan is het foodondernemerschap misschien wel iets voor jou. Op de Ondernemersacademie Food leer je alle vaardigheden en competenties die je daarvoor nodig hebt.

Het achterlaten van je gegevens betekent geen definitieve inschrijving. We zullen altijd eerst telefonisch contact met je opnemen. Ook als je nog aanvullende vragen hebt kun je je gegevens achterlaten.

Meer informatie?

Wil jij ook weten hoe jij de switch naar foodondernemer kunt maken?

De opleiding start september. Nog slechts een paar plekken beschikbaar.