ONDERNEEM

EERLIJK

AMBACHTELIJK

VERS

Dennis van Woerkum

Schot in de roos

Hij wilde meer uit zichzelf halen. Chef-slager Dennis van Woerkum (28) meldde zich bij de Ondernemersacademie Food (OAF) en rondde het leertraject met succes af. Het overtrof zijn stoutste verwachtingen. Een terugblik.

Met zijn diploma’s Chef-slager en Ondernemer Vers van SVO Vakopleiding op zak was Dennis van Woerkum er voor zijn gevoel nog niet. “Ik twijfelde over de opleiding Ondernemerschap en Retail Management bij Avans. Maar dan zat ik vier jaar vast en ik vond de opleiding te algemeen.” Hij kwam in contact met de Ondernemersacademie Food en de vonk sloeg direct over. “Het programma prikkelde me en zette me aan het denken.” Het assessment van de Ondernemersacademie Food, waar elke deelnemer mee begint, verschafte hem meteen al inzicht over zichzelf. “Ik kwam erachter dat ik een inspiratiebron voor anderen kan zijn en raakvlakken heb met ondernemen. Bovendien help ik mensen graag vooruit.”

Dicht bij mezelf

De opleiding zelf ‘overtrof zijn stoutste verwachtingen’, zoals hij het omschrijft. “We hadden diverse bedrijfsbezoeken, onder meer aan een meesterslager. De ondernemers deelden al hun kennis met ons en dat is bijzonder waardevol. Daarnaast leer je veel van de gastsprekers, zoals een marketing- en bedrijfsovername-expert en een sectorspecialist food.”

De samenstelling van het programma was een schot in de roos. “Je krijgt bijvoorbeeld informatie over bedrijfsopvolging in het algemeen – alle juridische en financiële kanten – én je krijgt specifieke informatie over foodzaken. Deze combinatie van praktijkgerichte theorie en praktijk heb ik als zeer krachtig ervaren. Ik heb heel waardevolle aantekeningen gemaakt, die ik nu verder ga filteren. Daarmee ga ik mijn bedrijfsplan verder uitwerken. Tijdens de opleiding moet je namelijk een persoonlijk ondernemersplan uitwerken: wie je bent, waar je voor staat, wat je in de toekomst wilt. Daar leer je veel van. Eigenlijk is dit een levend document dat je kunt aanpassen.”

Gezondheid

Momenteel werkt Dennis als chef-slager bij Keurslager René & Iris Roos in Oirschot. Binnen een paar jaar hoopt hij een match te hebben met een ondernemer en diens bedrijf op termijn over te nemen, samen met zijn vriendin. “Dankzij de OAF heb ik nu een breder netwerk en meer visie waardoor alles veel sneller gaat dan verwacht.”

Hij heeft duidelijk in beeld welke rol hij in zijn bedrijf wil vervullen. “Ik ben iemand van de werkvloer én ik wil advies geven over gezondheid – over hoge zoutgehaltes en toegevoegde suikers; dat weten mensen vaak niet. Verder wil ik een vertrouwensband opbouwen met de klant. Ik breng graag mensen samen om ze te laten genieten van smaakvolle en betrouwbare producten. En om kennis en visie met elkaar te delen. Als ondernemer wil ik het gezicht van de winkel zijn én ik wil het slagersambacht overeind houden. En samenwerken met andere ondernemers, dat wil ik ook graag.”

Spiegelen

De coachingsuren die bij de opleiding horen, ook daar is Dennis lovend over. “Deze zijn heel persoonlijk gericht en je kunt er goede vervolgstappen mee maken.” En dan zijn ‘klas’… Hij glimlacht. “De ervaringen en ideeën die onze groep met elkaar deelde, zijn van onschatbare waarde. Ook daar maakte ik aantekeningen van. De groep is veelzijdig en iedereen helpt elkaar vooruit. Bovendien kun je jezelf tijdens je carrière spiegelen aan de anderen, die op dezelfde golflengte zitten. Echt gaaf. We houden zéker contact.”

Dubbel en dwars

Hij heeft geen moment spijt van zijn keuze voor de foodsector. “Hier liggen mooie kansen: veel ondernemers zoeken een opvolger. Dat werd me acht jaar geleden al duidelijk en daarom heb ik het roer toen ook omgegooid – ik had een opleiding Sport en Bewegen. Ik zag meer perspectieven in de slagerij en daarnaast had ik altijd al een passie voor koken.”

Hij knikt vastberaden. “Deze opleiding kan ik iedereen aanraden. Met de OAF heb je de juiste mensen achter je. Ze zetten zich geweldig in voor jou als potentiële ondernemer. Hiermee bouw je een succesvolle basis voor je bedrijf. Je krijgt je investeringen dubbel en dwars terug.”

Durf jij het aan?

Herken je jezelf hierin en durf je het aan om je droom te volgen? Heb je werkervaring? In de foodbranche of als zij-instromer? Dan is het foodondernemerschap misschien wel iets voor jou. Op de Ondernemersacademie Food leer je alle vaardigheden en competenties die je daarvoor nodig hebt.

Het achterlaten van je gegevens betekent geen definitieve inschrijving. We zullen altijd eerst telefonisch contact met je opnemen. Ook als je nog aanvullende vragen hebt kan je hieronder je gegevens achterlaten.

Meer informatie?

Wil jij ook weten hoe jij de switch naar foodondernemer kunt maken?

De opleiding start september. Nog slechts een paar plekken beschikbaar.